Donošenje odluke o kupovini novog ili polovnog viljuškara? – Lift Truck Co
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Donošenje odluke o kupovini novog ili polovnog viljuškara?

Da biste doneli finalnu odluku o nabavci viljuškara, važno je da budete upoznati sa faktorima koje bitno utiču na donošenje te odluke. Prva misao bi bila da se odlučite da li vam je potreban polovan ili nov viljuškar. U ovom tekstu pročitaćete koji su najvažniji faktori odlučivanja. Analiziraćemo kako doneti odluku i time poboljšati kvalitet i sigurnost svoje investicije.

Procena broja radnih časova

Pre svega, važno je da uradite procenu broja radnih časova koje će raditi viljuškar u određenom periodu. Granica koju smo mi na osnovu iskustva procenili i koju preporučujemo našim klijentima kada se postavi pitanje o kupovini nove ili polovne mašine je 1000 radnih časova godišnje.

Ukoliko radite ispod 1000 h godišnje, smer u kome treba da razmišljate je nabavka polovnog viljuškara.

Cena polovnog viljuškara u najvećem procentu zavisi od godine proizvodnje mašine i broja radnih časova koje je obavila. Možete očekivati da ćete polovan viljuškar platiti po ceni koja je niža za minimum 20% od cene novog.

Za preko 1000 časova godišnje, preporuka je da nabavite nov viljuškar. Razlozi leže u činjenici da takva ekonomija rada sigurno osigurava ekonomsku isplativost investicije. Takođe, uz taj broj radnih časova važno je da imate mašinu koja će biti pouzdana, bezbedna i sigurna za intenzivan rad i ostvarivanje performansi neophodnih vašem biznisu.

Uslovi rada

Drugi faktor koji utiče na odluku o samoj nabavci viljuškara su uslovi rada i kvalitet radnog okruženja na lokaciji gde radi viljuškar.

Svaka industrija ima određene karakteristike koje određuju osobine fabrika i magacina. Stoga su značajne razlike postoje koje određuju koji tip viljuškara vam je potreban. Pod time podrazumevamo temperaturu vazduha koju uslovljavaju proizvodni procesi, pritisak vazduha, kao i kvalitet podloge na kojoj će se kretati viljuškar.

Ukoliko se odlučite za nov viljuškar, imate potpunu slobodu konfiguracije mašine prema potrebama vašeg posla. Kod nabavke polovnog uslovljeni ste asortimanom sa lagera dobavljača.

Predstavili smo vam najosnovnije stvari koje je neophodno da znate pre nabavke. Sledeći korak su konsultacije sa stručnim licima dobavljača koji će vam pomoći u preciznom definisanju tehničkih karakteristika i kreiranju ponude prema vašim zahtevima.