Opremanje distributivnog centra – kako prevazići izazove – Lift Truck Co
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Opremanje distributivnog centra – kako prevazići izazove

Aktivnosti koje se obavljaju u distributivnim centrima u velikoj meri utiču na ukupne troškove logistike i distribucije. Opremanje distributivnog centra direktno utiče na kasnije troškove.

Za efikasno obavljanje svih aktivnosti neophodan je adekvatan sistem intralogistike tj. unutrašnje logistike. On treba da omogući da roba bude transportovana unutar skladišta na najbrži, najbezbedniji i najefikasniji način. Krajnji cilj je da se ona uspešno distribuira ka veleprodaji i maloprodaji.

Koji viljuškar odabrati?

Važna je detaljna analiza protoka materijala i određivanje broja i vrste viljuškara. Skladišna oprema je takođe neophodna za obavljanje svih intralogističih proseca u distributivnom centru.
U zavisnosti od industrije u kojoj poslujete i potrebne veličine prostora distributivnog centra, zavisiće i vrsta opreme koja će se koristiti za unutrašnji transport.

STILL viljuškari

STILL viljuškari i skladišna oprema su potvrdili svoju adaptiranost na primene u svim industrijama. U nastavku teksta pročitajte koje sve izazove poslovanja u distributivnim centrima prevazilazi STILL.

Eliminacija emisije štetnih gasova

Ukoliko poslujete u industriji gde je neophodno da proizvodi ostanu čisti ili su osetljivi na štetne gasove kao što je prehrambena industrija, najadekvatnije rešenje je flota na elektro pogon kojom eliminišete emisiju štetnih gasova. Time obezbeđujete čist vazduh u prostoru sa robom.

Za ovu industriju održavanje svežine velikih količina proizvoda koji treba da se distribuiraju do prodavnica predstavlja veliki izazov.

Iskustva naših klijenata iz prehrambene industrije su pokazala da kombinacijom EXU serije elektro stakera sa litijum jonskim baterijama i fleksibilnim punjenjem, RX20-16C čeonih elektro viljuškara i EXU-S serije elektro stakera sa platformom za rukovaoca ostvarujete ovaj zadati cilj.

Baterije viljuškara u hladnim prostorima

Posebno je važno istaći da su STILL elektro viljuškari uspešno prošli testiranja u hladnjačama u kojima se čuvaju smrznuti proizvodi i proizvodi koji zahtevaju niže i kontrolisane temperaturne uslove. Primer za ovo su proizvodi farmaceutske industrije. Rezultat je bio da baterije tokom intenzivne upotrebe u hladnjači tokom 180 dana nisu pokazale gubitak u nivou performansi.

Testovi su se uspešno pokazali i na skladišnim bočnim viljuškarima FM-X, kao i na skladišnim elektro paletarima serije EXU i ECH.

Viljuškari za utovar i istovar

Za utovar i istovar sa kamiona i transport robe do distributivnog centra najviše se primenjuju elektro čeoni viljuškari serija RX20 i RX60 čije su nosivosti od 1t do 8t.

Sigurnosna svetla za viljuškare

Viljuškari koji rade u distributivnim centrima bi trebalo da budu opremljeni sigurnosnim svetlima. STILL viljuškari imaju Safety Light svetla koja su vidljiva i na svetlijim podlogama.

Snop svetlosti je vidljiv i 5m iza viljuškara upozoravajući tako druge vozače i pešake na nailazak vozila.

Iskorišćenost prostora

U cilju maksimalne iskorišćenosti prostora preporuka je upotreba visokih regala sa uskim prolazima između njih. Upotreba visokoregalnih viljuškara je karakteristična za ovakve prostore i omogućava skladištenje velikog broja artikala koji imaju srednji protok. STILL MX-X serija visokoregalnih viljuškara se u ovom slučaju koristi i može dostići visine podizanja do 8m.
STILL FM-X serija skladišnih bočnih viljuškara se upotrebljava kada postoje širi prolazi između polica gde je moguć i dvosmerni interni saobraćaj.

Viljuškari za robu široke potrošnje

Distributivni centri sa robom široke potrošnje koji mogu imati veoma široke asortimane se često opredeljuju za horizontalne komisionare.

STILL OPX je horizonatalni komisionar koji može biti i u varijanti sa platformom za rukovaoca čime je omogućeno komisioniranje ka višim policama i adekvatna optimizacija prostora.

Na kraju, važno je napomenuti da je aktuelna situacija sa pandemijom povećala potrebu za intralogističkim sredstvima. Ubrzala je i primenu automatizovanih intralogističkih rešenja. Ovo je naročito uočljivo kod farmaceutske i prehrambene industrije gde će automatizacija u cilju povećanja efikasnosti protoka roba biti sve izraženija i primenjivija.